דובאי היא יעד חלומי שמשלב חדשנות עתידנית עם מסורת מדברית עתיקה. בשנת 2025, האמירות הזוהרת הזו פתוחה יותר מאי פעם לתייר הישראלי – עם טיסות ישירות, שפע אטרקציות לכל גיל וטעם, מלונות מפוארים לצד אפשרויות חסכוניות, ואפילו אוכל כשר בשפע. במדריך המקיף הבא נגלה כיצד להגיע בנוחות, היכן לטייל ומה לעשות, איפה ללון, איפה לקנות, כיצד לנצל הזדמנויות עסקיות, ואילו כללים חשוב לדעת כדי ליהנות מדובאי בבטחה ובכיף. בואו נצא לדרך אל אחד היעדים המסקרנים בעולם!

טיסות לדובאי – עולים על המפה
לא חלפו שנים רבות מאז שטיסות ישירות בין ישראל לדובאי היו רק חלום. היום זה מציאות: מדי יום ממריאות מבן גוריון טיסות ישירות לדובאי, והדרך מתקצרת לכ-3 שעות בלבד. הקו הפופולרי משרת את שני יעדי הנופש והעסקים, ובשנת 2025 פועלות בו חברות תעופה רבות, מהארץ ומהעולם. בראשן, כמובן, אל על, חברת הדגל הישראלית, שמציעה טיסות ישירות לדובאי עם דגש על ביטחון ושירות. לצדה פועלות החברות הישראליות הנוספות ישראייר וארקיע, שמפעילות גם הן טיסות שכר ומסחר סדירות לאמירויות. מן הצד השני של הגשר האווירי נמצאות חברות האמירויות: אמירייטס (Emirates) היוקרתית ופליי דובאי (FlyDubai) המוזלת, שתיהן מדובאי, אשר נכנסו לשוק הישראלי בסערה. חברות אלה מביאות איתן סטנדרט שירות גבוה ומטוסים חדישים – אמירייטס ידועה בעולם בחוויית הטיסה המפוארת שלה ובצי המטוסים המתקדמים עם מחלקות עסקים מהשורה הראשונה, ואפילו מפעילה תפריט כשר מיוחד בטיסותיה תחת מותג "Kosher Arabia" מאז 2021.

טיסות לדובאי

מלבד חמש אלה, ישנן דרכים נוספות להגיע לדובאי דרך יעדי ביניים. חברת איתיחאד (Etihad) מאבו דאבי מציעה טיסות ישירות מבן גוריון לאבו דאבי – מרחק נסיעה של כשעה וחצי מדובאי – כך שניתן לנחות בבירה אבו דאבי ולקפוץ לביקור בדובאי. גם גולף אייר (Gulf Air) מבחריין טסה בקו תל אביב-מנאמה, ומשם בטיסה קצרה לדובאי. חברות בינלאומיות כמו טורקיש איירליינס (דרך איסטנבול) ופגסוס (Pegasus, טורקיה) מציעות טיסות קונקשן בתעריפים תחרותיים – לעיתים זולות יותר, אם כי ארוכות. רויאל ג'ורדניאן מירדן אף היא אופציה, דרך עצירה בעמאן. בסך הכל, למעלה מ-10 חברות שונות זמינות למטייל הישראלי בדרך לדובאי – וכולן ישמחו לקחת אתכם לחופשה הבאה.

כדי לעשות סדר בין כל האפשרויות, ריכזנו בטבלה הבאה מספר נתונים על חלק מהחברות הבולטות בקו:

חברת תעופה מסלול סוג מטוס מאפיינים ושירותים כשרות
אל על תל אביב – דובאי (ישיר) בואינג 737/787 חברת הדגל הישראלית; מושבי תיירים ועסקים, בידור בעברית, ביטחון קפדני ארוחות כשרות מלאות על הסיפון
אמירייטס דובאי – תל אביב (ישיר) בואינג 777 רחב-גוף מחלקה ראשונה, עסקים ותיירים; מסכים אישיים, שירות יוקרתי ([אמירייטס חוזרת לישראל והודיעה על מועד חזרה – צייד הטיסות בלוג תיירות])
פליי דובאי דובאי – תל אביב (ישיר) בואינג 737 חברת לואו-קוסט; מחלקת תיירים (+עסקים מוגבלת), אוכל בתשלום, צעירה ותוססת אפשרות להזמין ארוחה כשרה מראש
ישראייר תל אביב – דובאי (ישיר) איירבוס A320 טיסות שכר לואו-קוסט; מושבי תיירים בלבד, לעיתים חבילות נופש; צוות דובר עברית כשר (כחברה ישראלית, קייטרינג כשר)
ארקיע תל אביב – דובאי (ישיר) איירבוס A321neo צי חדש יחסית; טיסות נופש עם מושבי תיירים מרווחים, כבודת יד חופשית כשר (ארוחות קלות כשרות)
איתיחאד אבו דאבי – תל אביב (ישיר) בואינג 787 דרימליינר שירות מלא פרמיום; מחלקות עסקים ותיירים, קונקטיביות גבוהה למזרח הרחוק כשר בהזמנה מראש בטיסותיה מאבו דאבי
טורקיש איירליינס תל אביב – איסטנבול – דובאי בואינג/Airbus (מעבר) טיסת קונקשן דרך טורקיה; שירות מלא, מזוודה כלולה, עצירה באיסטנבול לשופינג בדרך כשר בהזמנה (בטורקיש מקפידים לספק מגוון מנות מיוחדות)
רויאל ג'ורדניאן תל אביב – עמאן – דובאי אמבראר/אירבוס (מעבר) קונקשן קצר בעמאן; שירות ירדני אדיב, טיסה קצרה מת"א ואז שעה לדובאי כשר בהזמנה מראש (רגילים לנוסעים מישראל)
אחרות (למשל פגסוס) תל אביב – איסטנבול – דובאי (לואו-קוסט) בואינג 737 (מעבר) לואו-קוסט זול עם עצירה; ללא ארוחה כלולה, תוספת על כבודה ושירותים עדיף להצטייד באוכל כשר מראש

כפי שאפשר לראות, יש מענה לכל סוג נוסע: מטיסת עסקים יוקרתית באמירייטס או איתיחאד, דרך טיסות ישירות נוחות של אל על, ועד מסלול חסכוני עם עצירה דרך טורקיה. אם חשוב לכם אוכל כשר במהלך הטיסה – כל החברות הישראליות מגישות מזון כשר כברירת מחדל, וגם רוב החברות הזרות מאפשרות להזמין ארוחה כשרה מראש (אמירייטס אף הקימה מטבח כשר מיוחד עבור קו זה). בזמן הטיסה הקצר (כ-3-4 שעות) תוכלו ליהנות ממסכי בידור (בטיסות אמירייטס וטורקיש למשל), או לנצל את הזמן למנוחה קלה – כי מהר מאוד תמצאו את עצמכם בנחיתה לנוף גורדי השחקים של דובאי.

מסלול הטיול: מתכננים את הזמן בדובאי
הגעתם לדובאי – ברוכים הבאים לעיר העתיד! עכשיו, איך למצות את הזמן? דובאי מציעה כמות אדירה של דברים לראות ולעשות. כדי לעזור, נציע כאן מסלול טיול מומלץ של שבוע, שכולל את האתרים הבולטים בתוך העיר וסביבה, עם אפשרויות לגמישות והתאמה אישית. זכרו, כל מטייל ומשפחה יכולים לבחור אחרת בהתאם להעדפות – אבל המסלול הבא מעניק טעימה מכל העולמות:

יום בוקר צהריים ערב
1 (הגעה) נחיתה בדובאי והתארגנות במלון סיור רגלי ברובע Downtown – קניון דובאי (Dubai Mall) עצום המימדים וקניות ראשונות בורג' ח'ליפה – תצפית שקיעה מהבניין הגבוה בעולם (828 מטר) ; מופע המזרקות המרקדות באגם שלמטה והליכה נעימה לאורך השדרה
2 גילוי דובאי העתיקה – שיט בסירת Abra במפרץ (Creek), ביקור בשווקי הזהב והתבלינים בדיירה ארוחת צהריים מקומית באחד מדוכני השווארמה או במסעדה הודית אותנטית ברובע Bur Dubai שכונת אל-פהאידי ההיסטורית – מוזיאון דובאי וגלריות אמנות; ערב בשוק מדינת ג'ומיירה בסגנון מסורתי ליד מלון בורג' אל ערב
3 (משפחות) כיף לכל המשפחה: בילוי באקווריום ובגן החיות התת-ימי שבקניון דובאי, או בפארק השעשועים המקורה IMG World of Adventure (רכבות הרים ודמויות מארוול) הפסקת צהריים ב"קידזניה" (עיר ילדים אינטראקטיבית בדובאי מול) או בפארק המים Wild Wadi מול בורג' אל ערב טיול בטיילת Dubai Marina המוארת, שייט ערב קצר במרינה, ארוחת ערב באחד ממסעדות החוף בJBR Walk על שפת הים
4 (אקסטרים) בוקר של אדרנלין: Skydive Dubai – צניחה חופשית מעל איי הפאלם, או לחלופין נסיעה לג'בל ג'ייס בראס אל ח'יימה לגלישת אומגה הארוכה בעולם רביצה בבריכת המלון והתאוששות, או קפיצה לסקי דובאי – המסלול המושלג בתוך קניון האמירויות, להפוגה קרירה מהחום ספארי מדברי: אחר הצהריים יציאה בג'יפים לדיונות שמחוץ לעיר, גלישת חול, מפגש עם בזים, ובערב ארוחת ברביקיו בדואית תחת כיפת השמיים כולל מופע ריקודי בטן ומוזיקה מסורתית
5 (אבו דאבי) טיול יום לאבו דאבי (כשעה וחצי נסיעה): ביקור במסגד שייח זאיד המרהיב בלובנו ושישו, וסיור במוזיאון הלובר אבו דאבי בעל הארכיטקטורה הייחודית ארוחת צהריים במסעדה בטיילת קורניש של אבו דאבי, עם נוף לקו הרקיע חזרה לדובאי; בערב – מנוחה, או יציאה לבילוי באזור DIFC היוקרתי (מרכז פיננסי שהפך גם למתחם מסעדות וברים טרנדיים)
6 בוקר של טבע ונחת: טיול לDubai Miracle Garden (גן פרחים עצום ומרהיב בעיצובי ענק – בעונת החורף), או לחלופין ביקור בשמורת ראס אל-חור לצפות בפלמינגו בטבע בתוך העיר צהריים בקניון Mall of the Emirates, כולל צפייה בגולשים בסקי דובאי דרך חלונות המסעדות, או קפיצה לאאוטלט וילג' למדוד מציאות שופינג בהנחה בילוי ערב יוקרתי בדה פוינט (The Pointe) בפאלם ג'ומיירה – מופע מזרקות חדש בים, ארוחה במסעדת שף על קו המים מול מלון אטלנטיס המואר
7 (סיום) סיבוב אחרון בקניון או בשוק מקומי לקניית מזכרות, תמרים ושוקולדים מגמלים לחברים בבית צ'ק-אאוט מהמלון והעברה לשדה התעופה, ניפרד מדובאי לשלום (ולהתראות) טיסת ערב חזור לתל אביב – מלאי חוויות, שקיות קניות וזיכרונות מופלאים

כמובן, זהו מסלול מוצע בלבד. ניתן לקצר או להאריך כל חלק – למשל, לשלב שני פארקי שעשועים ביום אחד אם אתם אנרגטיים במיוחד, או להישאר לרביצה במלון יוקרתי אם בא לכם יום של בטן-גב. יש משפחות שייבחרו להקדיש יותר זמן לפארקי מים ופארקי שעשועים (לדוגמה פארק המים אטלנטיס Aquaventure או לגולנד), בעוד זוגות עשויים לחפש עוד פינות רומנטיות ושופינג. חשוב להשאיר גם זמן חופשי להתפעם מהעיר באופן ספונטני – לשבת בבית קפה מול הנוף, או לקפוץ במונית לעוד אטרקציה ששמעתם עליה במקרה. בדובאי תמיד יש עוד מה לגלות.

קפיצה קטנה לחו"ל: טיולי יום מחוץ לדובאי
מלבד אבו דאבי, שאותה שילבנו במסלול, אפשרויות נוספות לטיול מחוץ לעיר כוללות את חצי האי מוסנדם שבסולטנות עומאן, צפונית לדובאי – שם אפשר לצאת לשיט Dhow במפרצים המזכירים פיורדים עם מי טורקיז, לצלול ולפגוש דולפינים. ישנם מארגני טיולים יומיים למוסנדם הכוללים איסוף מהמלון, מעבר גבול (יש צורך בדרכון) ושיט עם ארוחת צהריים. יעד אחר הוא אזור האטה (Hatta) שבהרי חג'ר, על גבול עומאן – כשעה וחצי נסיעה מדובאי – שם תמצאו נוף הררי, סכר יפהפה, ואפשרות לקיאקים באגם. גם אמירות שארג'ה הסמוכה מציעה מוזיאונים ומסורת איסלאמית אותנטית, וראס אל-ח'יימה בצפון מציעה את ההר הגבוה במדינה (ג'בל ג'ייס) עם תצפיות נהדרות. אם יש לכם כמה ימים נוספים, אפשר אף לטוס מדובאי ליעד קרוב אחר – למשל לקפוץ לזנזיבר, להודו או לאיי המלדיביים – דובאי משמשת צומת בינלאומי נוח להפליא. אבל זה כבר למדריך אחר…

אטרקציות בדובאי – עיר של אינסוף אפשרויות
אין עוד הרבה ערים בעולם שמציעות כל כך הרבה אטרקציות כמו דובאי. מכאן גם האתגר: איך בוחרים? התשובה תלויה בסוג הטיול שתרצו. דובאי יודעת לפנק משפחות עם ילדים בשלל פארקי שעשועים ומים, לרגש זוגות בחוויות רומנטיות ונוף חלומי, להרשים חובבי טבע אפילו בלב המדבר, לסנוור אוהבי יוקרה במותרות ללא גבול, ולהקפיץ את הדופק של מחפשי אקסטרים בכל דרך אפשרית. נסקור כעת עשרות אטרקציות מובילות, מחולקות לפי סוג המבקרים – כדי שכל אחד יוכל להרכיב לו את החבילה המושלמת.

למשפחות וילדים
דובאי היא גן שעשועים ענקי למשפחות. ילדים (וגם הורים) ימצאו כאן אושר טהור:

עם היצע כזה, הילדים לעולם לא יגידו שמשעמם להם. סביר יותר שהם יתחננו ליום מנוחה בבריכת המלון כדי לעכל את כל החוויות!
לזוגות וחופשות רומנטיות
דובאי יכולה להיות רומנטית להפליא – במיוחד כשמתרחקים מעט מהמולת הקניונים וגורדי השחקים לטובת רגעים אינטימיים ונופים עוצרי נשימה:

דובאי אולי לא נתפסת מיד כ"עיר לאוהבים", אך היא טומנת בחובה לא מעט רגעים של קסם ושקט למי שיודע איפה לחפש אותם. היוקרה סביב יכולה לשמש תפאורה נהדרת להצעת נישואין על רקע השקיעה, או לחגיגת יום נישואין בלתי נשכחת.
לחובבי טבע והרפתקאות בחוץ
למרות התדמית האורבנית והמודרנית, דובאי ואזוריה מציעים גם טבע ונופים מיוחדים – צריך רק לצאת מעט מהמרכז הממוזג:

דובאי מראה שאפשר למצוא טבע אפילו בלב מדבר – החל מדיונות חול אינסופיות ועד מים צלולים ושמיים זרועי כוכבים במדבר (אם תצאו מספיק רחוק מאורות העיר). לחובבי טבע, השילוב בין העוצמה הטבעית לפאר האנושי של דובאי הוא חוויה מיוחדת.
לאוהבי יוקרה ופינוק
דובאי, אולי יותר מכל מקום אחר, נועדה לפנק את המבקרים בה. אם אתם באים במטרה להתפנק, להתענג על החיים הטובים ולחוות יוקרה ללא גבולות – זה המקום:

בדובאי, ה"מוגזם" הוא הנורמה, והאדם הפשוט יכול לטעום מחיי המיליונרים אפילו לביקור קצר. אם התקציב מאפשר, כאן תוכלו להגשים פנטזיות של פאר שאין בשום מקום אחר. רק זכרו – הפיתויים רבים, וכדאי לשמור משהו גם למחר… 😉
לחובבי אקסטרים וריגושים
מחפשים לשבור שיאים, לחוש את האדרנלין, לעשות את מה שלא חלמתם? דובאי תשמח לאתגר אתכם במגוון פעילויות קיצוניות:

רשימת ההרפתקאות בדובאי עוד ארוכה – ממטווחי ירי מתקדמים, דרך מצנחי רחיפה ממונעים (פאראגליידינג) בחוף, ועד באנג'י (בעת כתיבת שורות אלה, בונים מתקן קפיצת באנג'י קבוע בעיר). אין רגע דל למי שרוצה למתוח את הגבולות שלו – בדובאי דוחפים אתכם תמיד עוד קצת מעבר.

כמה שזה נשמע הרבה – זהו רק חלק משלל האטרקציות של העיר. דובאי מתחדשת כל הזמן, ובכל ביקור תחכה לכם אטרקציה חדשה שזה עתה נפתחה. לכן, מומלץ להציץ באתרי התיירות הרשמיים לפני הטיסה, כדי להתעדכן במה חם וחדש כעת. אחרי שסימנתם וי על מה שמעניין אתכם, נותר רק דבר אחד חשוב לא פחות: לבחור איפה תניחו את הראש בלילה…
מלונות בדובאי – איפה גרים את החלום
בדובאי יש למעלה מ-700 מלונות, ומתוכם מעל 175 מלונות בדירוג 5 כוכבים – מספר מדהים שמשקף את השאיפה של העיר להיות במקום הראשון בהכל. לא משנה מה התקציב או הסגנון שלכם, כאן תמצאו לינה מתאימה: מהוסטל פשוט בתקציב נמוך ועד סוויטת פאר שכמוה ראיתם רק בסרטים. נפרט על אפשרויות הלינה לפי רמות, כולל מלונות עם שירותים מיוחדים כמו כשרות, משפחות ועסקים.

יוקרתי (5 כוכבים ומעלה) – דובאי ידועה במלונות הפאר שלה, שהם אטרקציה בפני עצמם. מעבר לאייקונים כמו בורג' אל ערב ואטלנטיס שהוזכרו, ישנם שלל מלונות יוקרה מודרניים: למשל JW Marriott Marquis (שני מגדלים עצומים במרכז, שהיה המלון הגבוה בעולם), Four Seasons Resort בחוף ג'ומיירה עם חוף פרטי, Palazzo Versace המעוצב בסגנון אופנת ורסאצ'ה, Mandarin Oriental Jumeira האלגנטי, ורבים אחרים. ברבים ממלונות 5 הכוכבים השירות יוצא דופן – תקבלו דלתות נפתחות, סבלים, קונסיירז' שמארגן הכל, וספא מפנק במתחם. שימו לב שבדובאי קיים מס עירוני שיש לשלם בצ'ק-אין: 20 דירהם ללילה לחדר במלון 5★ (כ-20 ש"ח). כמו כן, נדרש פיקדון (בערבון לכרטיס אשראי) בעת הצ'ק-אין – בסביבות 500 דירהם ללילה במלון יוקרתי, אשר יוחזר ביציאה אם לא חרגתם מהחיובים (מיני-בר וכו').

בינוני (3-4 כוכבים) – טווח אמצע רחב עם תמורה נהדרת לכסף. דובאי מלאה במלונות 4★ מעולים במחירים סבירים (בין 300 ל-600 ש"ח ללילה, תלוי בעונה). למשל, רשת Hilton מציעה מלונות כגון Hilton Garden Inn או DoubleTree ברמה טובה. רשתות כמו Sheraton Four Points, Crowne Plaza, Radisson Blu ו-Novotel פרושות באזורים מרכזיים. גם מלונות מקומיים כמו Atlantis The Royal החדש (אף שהוא 5★, הוא פחות יקר מהוותיקים) או Millennium Place Marina (4★ מודרני במרינה) מספקים חוויית אירוח נהדרת. היתרון במלונות הבינוניים: לעיתים קרובות מיקום מרכזי מאוד (למשל סביב המרינה או דאונטאון), חדרים מודרניים ונקיים, לעיתים בריכה על הגג ונוף טוב – אבל במחיר נגיש בהרבה מאשר מלון יוקרה צמוד. רבים מהמלונות האלה גם כוללים ארוחת בוקר עשירה במחיר החדר.

זול (1-2 כוכבים, או 3 כוכבים פשוטים) – כן, יש גם מלונות זולים בדובאי. בעיקר באזור דירה (Deira) והעיר העתיקה, ובשכונות כמו Bur Dubai הישנה. תוכלו למצוא חדר במלון 2-3 כוכבים בסיסי אפילו בפחות מ-200 ש"ח ללילה בעונות השפל. לדוגמה: מלון Premier Inn (רשת בריטית) בסיליקון אואזיס או ליד איצטדיון האקספו, מלונות Citymax (יש אחד בבר דובאי) עם חדרים קטנים ונקיים, מלונות ibis של רשת Accor (כמו ibis One Central ליד מרכז הסחר – מיקום מרכזי מאוד, חדר פונקציונלי וקטן), או Hampton by Hilton (רשת 3★ חדשה) באזור אל ברשה. יש גם מספר אכסניות והוסטלים לצעירים – למשל Dubai Youth Hostel באזור אל קוואר, או BackPacker Hostel ליד תחנת מטרו. אלו עולים עשרות שקלים ללילה במיטת דורמס, ויכולים להתאים למטיילים תרמילאים.

דירות נופש ושכירות קצרה – אופציה פופולרית בדובאי היא לשכור דירת נופש (דרך Airbnb או סוכנויות מקומיות) במיוחד לשהיות ארוכות מעט יותר או למשפחות גדולות. יש שלל דירות מאובזרות במגדלים במרינה, בפאלם ובמרכז, שלעיתים כוללות גם מטבח, מכונת כביסה וגישה לבריכת בניין – נוח למי שרוצה לבשל בעצמו או להרגיש "כמו מקומי". המחירים תחרותיים, במיוחד כשמתארגנים כמה חברים לחלוק דירה גדולה. רק חשוב לוודא שההזמנה חוקית – דובאי מסדירה השכרות נופש ויש לוודא שהדירה רשומה.

עבור מי שמחפש מלון שמתאים במיוחד לצרכים מסוימים, הנה כמה המלצות נקודתיות:

אפשר בהחלט לשלב – אולי לילה-שניים של פינוק מפואר, ולאחריהם כמה לילות חסכוניים יותר. שימו לב למיקום: דובאי פרושה מאוד. אם התוכנית העיקרית היא ליהנות מהים, עדיף מלון בחוף (אזור ג'ומיירה/מרינה). אם באתם לכנסים – עדיף במרכז העיר או ליד ה-WTC. התחבורה קלה וזולה, אך עדיין עדיף לישון קרוב לאקשן שתכננתם.

לסיום פרק המלונות, טיפ קטן: בדובאי נהוג טיפ לסבלים ולחניה (Valet) – 5-20 דירהם בהתאם לשירות. וגם – אל תשכחו את המתאם לחשמל (השקעים בתקן הבריטי 3 פינים, 220V כמו בארץ) – רוב המלונות יספקו אם תבקשו.

להלן טבלה המסכמת כמה אפשרויות לינה בדובאי, לפי קטגוריות:

קטגוריה מלונות ודוגמאות טווח מחירים ללילה מאפיינים מיוחדים
יוקרה 5★ ומעלה בורג' אל ערב, אטלנטיס, Four Seasons, Mandarin Oriental, Armani ₪1,000-5,000 (ועולה) סוויטות מפוארות, שירות אישי, מסעדות שף, ספא ברמה עולמית. פיקדון ₪500+ ללילה.
בינוני 4★ Hilton Habtoor, Crowne Plaza, Novotel, Rove Downtown, Millenium ₪300-800 חדרים נוחים, בריכה וחדר כושר לרוב, מיקום מרכזי. ארוחות בוקר עשירות. חלקם מחוברים למטרו.
חסכוני 2-3★ Premier Inn, ibis, Citymax Bur Dubai, Holiday Inn Exp. ₪150-300 חדר בסיסי ונקי, לעיתים כולל ארוחת בוקר פשוטה. מיקום בפרברים או בעיר העתיקה. תמורה טובה למחיר.
דירות נופש Marina Apartments (Airbnb), DAMAC Maison, Ascot Park Apts ₪300-600 (תלוי בגודל) דירות מרוהטות עם מטבח, מכונת כביסה. מתאימות למשפחות/שהות ארוכה. חלקן בבניינים עם בריכה.
שומרי כשרות Hilton Al Habtoor (כשר מלא), Armani/Kaf (מסעדה כשרה), Habtoor Palace (שבת) ₪500-1,200 מטבחים כשרים בפיקוח רבני, ארוחות בוקר כשרות. סיוע בשבת (מפתחות מכניים, מיחם). קרבה לבית כנסת (חב"ד מרינה).
למשפחות Atlantis Palm, Jumeirah Beach Hotel, Lapita, JA Palm Tree ₪800-1,500 חדרי משפחה/סוויטות, מועדון ילדים, גישה לפארקי מים/שעשועים, פעילויות יומיות לילדים, בייביסיטר.
עסקי Conrad SZR, JW Marriott Marquis, Crowne Plaza WTC, Address Downtown ₪600-1,200 מיקום ברובע העסקים, מרכז כנסים, טרקלין עסקים, אינטרנט מהיר, שירותי מזכירות, קרבה למטרו וכנסים.

(המחירים משוערים ויכולים להשתנות בהתאם לעונה ולביקוש. חודשי החורף והאביב הם עונת השיא, ולעומת זאת בקיץ הלוהט המחירים צונחים.)

אחרי שהתמקמנו במלון המושלם עבורנו, הגיע הזמן לצאת למסע הקניות המפורסם של דובאי – עיר שבה שופינג זה כמעט ספורט לאומי.

שופינג בדובאי – מדריך לקונה החכם
דובאי זכתה לכינוי "גן עדן לקניות", ולא בכדי: יש בה כמה מהקניונים הגדולים והמרהיבים בעולם, לצד שווקים מסורתיים שוקקי חיים. בין אם אתם אוהבים לבלות יום שלם בקניון ממוזג, להתמקח בשוק על מחירים או לצוד מציאות באאוטלט – דובאי תספק לכם חוויית קנייה מכל סוג ובכל תקציב. נסקור את מרכזי הקניות המרכזיים, מה כדאי במיוחד לרכוש (ואולי להביא הביתה לישראל), וכיצד לחסוך כסף בזמן השופינג.

הקניונים הגדולים – גולת הכותרת. אי אפשר לדבר על שופינג בדובאי בלי לפתוח בקניון דובאי (Dubai Mall). זהו הקניון הגדול בעולם מבחינת שטח – מעל 1,200 חנויות! יש בו פשוט הכל: החל ממותגי-על (Louis Vuitton, Chanel) דרך רשתות אופנה מוכרות (Zara, H&M), חנויות אלקטרוניקה ענקיות (Apple Store עצום, ו-Virgin Megastore), קומת אוכל אינסופית, אפילו סופרמרקט ענק. מעבר לכך, בתוך הקניון נמצאות אטרקציות כמו אקווריום עצום ופארק שעשועים מקורה (KidZania), כך שקל לבלות כאן יום שלם. כדאי להקדיש לפחות חצי יום לDubai Mall – חוויית השיטוט בו היא אטרקציה עצמה. לא רחוק משם נמצא Mall of the Emirates, המפורסם פחות בגודלו ויותר בזכות סקי דובאי – אתר הסקי המקורה שבתוכו. אבל גם ללא השלג, זהו קניון מצוין עם מאות חנויות, כולל כל מותגי האופנה הגדולים, חנות הכלבו Harvey Nichols היוקרתית, וקולנוע משוכלל.

קניונים נוספים ששווה להזכיר: Marina Mall (בקצה המרינה – קטן יחסית אך נעים, טוב למי ששוהה באזור), Ibn Battuta Mall (בקצה הדרומי של העיר – מעוצב לפי מסעות איבן בטוטה עם אולמות נושא; פחות עמוס, חנויות במחירים עממיים), City Centre Deira והאחות החדשה City Centre Mirdif (קניונים מקומיים גדולים, אהובים על תושבי דובאי; מגוון חנויות ביניים כמו Marks & Spencer, קרפור גדול). יש גם קניוני יוקרה קטנים כמו Galleria Mall ו-City Walk – שבהם תמצאו בוטיקים, אמנות רחוב, ומסעדות שיקיות תחת כיפת השמיים. וכמובן, החנויות Duty Free בנמל התעופה של דובאי הן מיתולוגיות – מתחם הדיוטי פרי שם עצום וידוע במחיריו האטרקטיביים לאלקטרוניקה, בישום ומשקאות.

שווקים ומסורת – לצד המודרני, מומלץ מאוד לחוות גם את השווקים המסורתיים: הסוק של דיירה. שוק הזהב (Gold Souk) הוא רשת סמטאות מקורות עם מאות חנויות תכשיטים זהב, מציגות לראווה צמידים, שרשראות ואפילו שמלות העשויות מזהב טהור. המחזה מרהיב – גם אם לא תקנו, החנויות מלאות בתכשיטים נוצצים והביקור הוא חוויה. אבל אם אתם כן רוצים לקנות – זה המקום בעולם לקנות זהב ותכשיטים. המחירים תחרותיים מאוד (מחיר הזהב עצמו בינלאומי, אבל העבודה זולה ואין מס מכס), ואפשר ואף כדאי להתמקח על המחירים. מוכרי הזהב מורגלים בכך ויהיו מוכנים להפחית. לידו, שוק התבלינים מציע שקי תבלינים ריחניים – זעפרן איראני משובח במחיר מצוין, הל, קינמון, תערובות בהרט וראס אל חנות מקומיות. גם פירות יבשים, תה ופיצוחים מיוחדים תמצאו שם.

עוד שוק קטן בדיירה הוא שוק הבשמים – ריחות של שמני בושם ערביים מסורתיים (כמו שמן עץ האוד היוקרתי) ימלאו את האוויר, ובקבוקים מעוצבים נמכרים כמזכרת יפה. באותו אזור יש גם שוק טקסטיל קטן. מעבר הנחל, ברובע בור דובאי, שוכן שוק הירקות והדגים החדש (Waterfront Market) – מודרני וממוזג, אך גדוש בכל טוב למי שרוצה לראות היצע פירות טרופיים ודגים טריים, ואפילו לאכול סושי מדג שנבחר במקום.

מה שווה לקנות בדובאי? הנה כמה רעיונות מוצלחים למוצרים שכדאי להביא הביתה, או לקנות לעצמכם במחיר משתלם:

איך לחסוך כסף בקניות? למרות פיתויי השפע, יש דרכים לשמור על הכיס:

השופינג בדובאי יכול בקלות להפוך לאחד משיאי הנסיעה. גם מי שלא "משוגע על קניות" יהנה לשוטט בקניונים המפוארים – שבהם מלבד חנויות יש אמנות, אקווריומים, מיצגי מולטימדיה, ומשטחי קרח. קחו את הזמן, שתו כוס מיץ רימון טרי בדוכן, ושאבו לתוככם את אווירת ה"אפשר לקנות הכל" ששורה כאן. רק זכרו להשאיר מקום במזוודה – כי סביר להניח שהיא תחזור מלאה בהרבה…

השקעות ועסקים בדובאי – הדלת נפתחה

דובאי אינה רק יעד תיירות, אלא גם מוקד עסקי בינלאומי מושך. מאז חתימת הסכמי אברהם, גם משקיעים ואנשי עסקים ישראלים החלו לגלות את הפוטנציאל האדיר שטמון בעיר: החל מהשקעות נדל"ן מניבות, דרך הקמת חברות סטארט-אפ וסניפים מקומיים, ועד מסחר בסחורות ובתוצרת. בפרק זה נדון בהזדמנויות השקעה, בדרכים לפתוח עסק בדובאי, ברגולציה והמיסוי המקומיים, בתחום הנדל"ן הלוהט, ואף באפשרויות מגורים ורילוקיישן לטווח קצר וארוך.

כלכלה מעודדת השקעות: איחוד האמירויות, ובפרט דובאי, נחשבים למדינה עם כלכלה פתוחה וליברלית בהשוואה לאזור. ממשלת דובאי שמה לה למטרה למשוך הון זר, ולשם כך במשך שנים לא גבתה כלל מסי הכנסה – לא מאנשים פרטיים ולא מחברות. גם כיום, אין מס הכנסה אישי על משכורות, ואין מס רווחי הון (מס שבח) על מכירת נכס. בשנת 2023 הוכנס לראשונה מס חברות פדרלי של 9% – וגם זאת רק על רווחים מעל 375,000 דירהם (כ-100 אלף דולר, כלומר עסקים קטנים ובינוניים לרוב לא יושפעו, וחברות גדולות ישלמו שיעור מס עדיין נמוך מאוד ביחס לעולם. יתרה מזו, חברות שממוקמות ב"אזורי סחר חופשי" (Free Zones) – ויפעלו רק בתחומי הייצוא/שירותים גלובליים – ממשיכות להיות פטורות ממס גם לאחר החוק החדש. הדבר הופך את דובאי לגן עדן מס למשקיעים. בנוסף, אין מכסי יבוא גבוהים (לרוב 5% בלבד אם בכלל) ומע"מ של 5% בלבד, מה שמייצר סביבה עסקית תחרותית. חשוב: כדי לפעול "בקרקע" (Mainland) באמירויות, בעבר היה צורך בשותף מקומי (עם 51% בעלות). נכון ל-2020, החוק שונה וכעת מותרת 100% בעלות זרה ברוב המגזרים, פרט לכמה רגישים. כך, משקיע ישראלי יכול לפתוח חברה בבעלות מלאה, בקלות יחסית.

פתיחת עסק וחברה: פתיחת חברה בדובאי יכולה להיעשות בתוך שבועות ספורים. יש מעל 30 אזורי Free Zone, כל אחד מתמחה בתחומים: למשל DIFC (פיננסים), Dubai Internet City (הייטק), JAFZA (לוגיסטיקה ונמל ג'בל עלי), Dubai Multi Commodities Centre (מסחר בסחורות ויהלומים) ועוד. הקמת חברה ב-Free Zone מעניקה בעלות מלאה ופטור ממס חברות ל-50 שנים. העלויות: אגרת רישום (מספר אלפי דולר), הון מינימלי (ברוב המקרים אין דרישת הון גבוהה), ושכירת משרד או "Flexi-Desk" (עמדת עבודה משותפת) באזור. ישנם משרדי עורכי דין וראיית חשבון בדובאי המתמחים בליווי משקיעים זרים וישראלים – שווה להסתייע בהם כדי לנווט את הביורוקרטיה. לאחר פתיחת חברה, ניתן גם לקבל אשרת תושב (ויזת עבודה) למנהל ולעובדים. נכון ל-2025, משקיע שפותח חברה או משקיע סכום משמעותי יכול לקבל ויזת תושב ל-3 שנים, מתחדשת, ומעל סכום מסוים אף ויזת "זהב" ל-10 שנים (למשל השקעת נדל"ן מעל 2 מיליון דירהם מקנה תושבות זהב לעשר שנים).

ישראלים רבים כבר ניצלו את הפתח הזה: חברות הייטק פותחות בדובאי שלוחות כדי להתקרב לשוק המפרץ ולאסיה; חברות סייבר וביטחון מנהלות פרויקטים בשיתוף גופים באמירויות; תחום היהלומים פרח – בורסת היהלומים של דובאי (DMCC) וכמובן זו של רמת גן, יצרו שיתופי פעולה, וכבר ב-2021 נסחרו יהלומים בשווי מאות מיליוני דולרים בין המדינות. גם בענף התיירות יש שיתופי פעולה – חברות ישראליות משקיעות בבתי מלון ומיזמי אטרקציות בדובאי, ומנגד משקיעים מאמירויות שותפים בפרויקטים בישראל.

שוק הנדל"ן: אחד התחומים המדוברים ביותר. דובאי ידעה בום בניה אדיר בתחילת שנות ה-2000, דשדוש אחרי משבר 2008, ושוב תנופה עצומה בשנים האחרונות. משקיעים זרים יכולים לרכוש באופן חופשי נכסים באזורים מוגדרים (Freehold Areas) שמהווים חלק גדול מהעיר. המחירים? במונחים ישראליים – עדיין סבירים. לפי נתוני סוף 2023, המחיר הממוצע למ"ר בדובאי היה כ-6,500 דירהם באזורי הפריפריה (כ-6,000 ש"ח למ"ר) ועד 18,300 דירהם במרכזים היוקרתיים (כ-17,000 ש"ח למ"ר. כלומר, דירה חדשה 2 חדרים (65 מ"ר) יכולה לעלות ~490 אלף ₪ בשכונה מרוחקת, וכ-1.3 מיליון ₪ בשכונת יוקרה מרכזיות. יש כמובן דירות פאר שעולות עשרות מיליונים (פנטהאוז במגדלי היוקרה של המרינה, או וילה על אי הפאלם).

תשואות השכירות בדובאי נחשבות לגבוהות יחסית – כ-5%-8% שנתית, תלוי באזור. לדוגמה, שכירת דירת 65 מ"ר זולה היא ~60 אלף דירהם לשנה (~55 אלף ₪), ויוקרתית ~140 אלף דירהם (~123 אלף דולר). משקיעים רבים נמשכים לנוכח פטור ממס שכירות למגורים (אין מס על דמי השכירות מדירות מגורים, ואין מס שבח במכירה. צריך לקחת בחשבון עלויות עסקה – בד"כ 4% מס רישום ל-DLD (מנהל הקרקעות) שמשלם הקונה, ועמלת תיווך (2%). יש גם דמי ניהול שנתיים לוועד הבניין. אזרחות מקומית כמעט לא ניתנת לזרים, אך כמוזכר, השקעת נדל"ן גדולה (2 מיליון AED ≈ 2 מיליון ₪) יכולה לתת ויזת תושבות זהב ל-10 שנים – יתרון גדול למי שרוצה בסיס במפרץ.

מאז 2021, נצפו מספר פרויקטים שבהם ישראלים רכשו דירות "על הנייר" בדובאי. חלקם למטרת השקעה גרידא (השכרה לטווח ארוך, או השכרה יומית לתיירים דרך Airbnb), וחלקם כשימוש כדירת נופש לביקורים תכופים. חברות שיווק ישראליות עורכות סיורי משקיעים וימי מכירות של פרויקטים בדובאי בתל אביב. כמובן, כדאי לנהוג במשנה זהירות: ללמוד את השוק, את היזם (יש שמות גדולים ומוכרים כמו Emaar, Damac, Nakhe 9) – בעלי רקורד טוב, ולעומתם חברות קטנות חדשות). לא למהר לקנות רק מהייפ – ולוודא שמבינים את כללי המשחק. תמיד טוב להתייעץ עם מומחה מקומי (עו"ד הבקיא בחוקי הנדל"ן באמירויות).

מגורים ורילוקיישן: לא מעט ישראלים כבר העבירו את מרכז חייהם זמנית או קבוע לדובאי. בין אם עובדי חברות שפתחה שם משרדים, אנשי הייטק נוודים דיגיטליים שמעדיפים את אפס המיסים, או פשוט כאלה שהתאהבו באיכות החיים. דובאי מציעה רמת בטיחות אישית גבוהה מאוד, תשתיות מפותחות, בתי ספר בינ"ל מצוינים (למי שעובר עם משפחה), וקהל גלובלי – מה שהופך את הקליטה לקלה יחסית (אנגלית מדוברת על ידי כולם). הממשלה אף יצרה סוגי ויזות חדשים: ויזת Remote Work המאפשרת לעובד של חברה זרה להתגורר בדובאי שנה ולעבוד מרחוק, ויזת פרילנסר בתחומים מסוימים, וכאמור ויזת משקיע וויזת זהב למי שעומד בקריטריונים.

עלות המחיה בדובאי באופן כללי דומה לתל אביב בדברים מסוימים (מסעדות, פנאי) וזולה יותר באחרים (דלק זול, מיסים אפסיים, אלקטרוניקה זולה). שכר הדירה לדירות יוקרה עלול להיות גבוה, אך אפשר למצוא דירות איכותיות במחיר סביר בהרבה מערי עולם אחרות. לדוגמה, דירת 3 חדרים מרוהטת באזור חדש כמו JLT (ג'ומיירה לייק טאוארס) עשויה לעלות 6-7 אלף ש"ח לחודש – ייתכן שיותר זול מדירה בגודל דומה בצפון ת"א. בנוסף, רבים מהמעסיקים בדובאי מעניקים לעובדים הזרים מגורים על חשבונם או קצובת דיור, מה שמקל מאד.

נקודה מעניינת: מאז שנפתח השער לישראלים, קמה גם קהילה ישראלית-יהודית קטנה בדובאי. יש בית כנסת פעיל (קהילת בית שלום) וכן בית חב"ד, חנויות כשרות, ואף מסעדות ישראליות. כך, מי שעובר לדובאי לא מרגיש מנותק – יש שבתות משותפות, מפגשים בחגים ועוד.

תרבות עסקית ורשמית: חשוב לזכור שעם כל הפתיחות, דובאי היא עדיין חברה מוסלמית-ערבית בבסיסה. בעסקים, יש לנהוג בכבוד ובסובלנות תרבותית – להגיע בלבוש הולם לפגישות (חליפה ועניבה לגברים בעסקים רשמיים; לנשים לבוש צנוע אך אלגנטי), להימנע מעימות או ויכוח ישיר מדי (הנימוס חשוב), וכמובן לכבד את ההיררכיה. באמירויות אוהבים לבנות קשרים אישיים בעסקים – ייתכן שתוזמנו לארוחה מפוארת או לסיבוב הכרות לפני שבכלל מדברים ביזנס. קבלו זאת ברוח טובה – זה חלק מהתהליך.

לסיכום, מימד ההשקעות והעסקים פותח רובד נוסף לחופשה בדובאי. ייתכן שחלק מהנופשים יתאהבו בעיר לא רק כיעד תיירותי אלא גם כמקום לראות בו הזדמנות כלכלית. באווירה של צמיחה וחדשנות (סטארטאפים מקומיים בתחומי הפינטק, הרכב האוטונומי, הערים החכמות והחלל צצים כעת בדובאי, שגם אירחה את Expo 2020 העולמי), יש בהחלט על מה לחשוב.

ואם כבר מדברים על חדשנות ואירועים, זה מוביל אותנו לפרק הבא: הכנסים והתערוכות שנערכים בדובאי ושואבים אליהם קהל מכל העולם – כולל ישראל.

כנסים ותערוכות – דובאי על מפת העסקים העולמית
דובאי מתבססת לא רק כיעד נופש, אלא גם כמרכז כנסים, תערוכות וירידים בינלאומי. עם אולמות תצוגה מהגדולים והמשוכללים בעולם (כמו Dubai World Trade Center ו-Expo City), היא מושכת אירועים גלובליים מכל תחום שתעלו על הדעת. עבור הקהל הישראלי, זו הזדמנות מצוינת לשלב ביקור בתערוכה חשובה עם טיול בדובאי – שתי ציפורים במכה. נציג כמה מהכנסים והתערוכות הבולטים המתקיימים בדובאי (ובסמוכה, אבו דאבי), במיוחד בתחומים שמעניינים ישראלים:

עבור המבקר הישראלי, ביקור בתערוכה בדובאי יכול להיות תרוץ נפלא לנסיעה: ביום עסקים ובנטוורקינג, ובערב סיור במזרקות ובראש מגדל. טיפ: אם בכוונתכם להשתתף בכנס גדול, דאגו למלון סמוך יחסית (המלונות ליד מרכז הסחר מתמלאים מהר בתאריכים אלו). לעיתים משתתפי כנס זכאים להנחות או לארוחות רשמיות – בדקו מראש את לוח האירועים הנלווים. כמו כן, החזיקו כרטיסי ביקור דו-לשוניים (אנגלית-עברית מספיק) כי בהיכרות עסקית כאן מחליפים הרבה כרטיסים.

דובאי מתכוונת בבירור להיות "בירת הכנסים" של חצי הכדור המזרחי. כבר עכשיו היא מדורגת גבוה בעולם באירוח אירועים בינלאומיים, וממשיכה להשקיע בתשתיות לקהל המקצועי. זה אומר שגם אם באתם רק לנופש, ייתכן "תתקלו" בנציגויות מכל העולם בלובי המלון שבאו לתערוכה, או אפילו בפיגועי חדשנות בפסטיבלים הפתוחים לקהל. שווה לעקוב – אולי בזמן החופשה שלכם מתקיים אירוע פתוח מסקרן (כמו פסטיבל אוכל רחוב, יריד אמנות, שבוע האופנה וכו'). הרבה פעמים המידע על אלה מפורסם באתרי התיירות של דובאי, כך שתוכלו לשלב בלי בעיה.

תיירות רפואית בדובאי – יופי של בריאות
מפתיע אולי לגלות, אבל דובאי ביססה את עצמה בשנים האחרונות גם כמרכז תיירות רפואית משגשג. אנשים מכל העולם מגיעים לכאן במיוחד עבור טיפולים רפואיים ופלסטיים, בדגש על טיפולי יופי ואנטי-אייג'ינג, הליכים אלקטיביים, וכן החלמה והתאוששות בתנאים מפנקים. הנתונים מדברים בעד עצמם: בשנת 2023 ביקרו בדובאי למעלה מ-691,000 תיירי מרפא בינלאומיים לצורך טיפולים רפואיים, בהוצאה כוללת של מעל 1.03 מיליארד דירהם. זו עלייה בהשוואה לשנה קודמת, ומצביע על אמון גדל באיכות הרפואה באמירויות. דובאי משקיעה רבות בתחום הבריאות – הן בטכנולוגיות מתקדמות והן במתקנים יוקרתיים – כדי למצב עצמה כיעד מוביל לטיפול רפואי והחלמה.

מה מושך את התיירים הרפואיים לדובאי? הנה כמה תחומים בולטים:

למטייל הישראלי, כל זה אומר שאפשר לשלב בנסיעה טיפול או בדיקה שאולי חשבתם לעשות. למשל: נסעתם שבוע לדובאי – אפשר לתאם מבעוד מועד יום אחד לעבור בדיקת סקר בריאות מקיפה (MRI, דם, מאמץ) באחד המרכזים, ולקבל חוות דעת מומחה מיידית. או אם שקלתם הליך קוסמטי קטן – בדובאי הוא עשוי להיות זמין מיד ובלי רשימת המתנה, מה שגם נותן תירוץ "להסתתר" אחרי זה כמה ימים במלון עד ההחלמה. כמובן, יש לוודא שהמרפאה מוסמכת ושהרופא בעל רישיון (Dubai Health Authority מפקחת בקפדנות, אבל עדיין מומלץ לוודא).

חשוב לציין: בתי החולים בדובאי הם ברמה גבוהה מאוד – גם במקרי חירום במהלך הטיול, תוכלו לקבל טיפול מעולה. שירותי רפואה דחופה פועלים 24/7 בבתי החולים הממשלתיים והפרטיים. רק זכרו שבניגוד לארץ, הכל פרטי ומשולם – לכן ביטוח הנסיעות חיוני, ולוודא שהוא מכסה טיפולים אקטיביים ולא רק חירום.

בשורה התחתונה, דובאי מציעה גישה לבריאות ויופי בצורה שלא הכרנו באזור. רבים שואלים: האם ייתכן שנראה גם הפוך – תיירות רפואית מהאמירויות לישראל? אכן, כבר ישנם מטופלים אמירתים שמגיעים לישראל לטיפולים ייחודיים (למשל במרכזי שיקום כמו בית לוינשטיין, או ניתוחים מסובכים). אבל ישראל ודובאי לא בתחרות – הן משלימות זו את זו אזורית, לטובת החולים. עבור המטייל הסקרן, אולי תיירות המרפא אינה בראש הרשימה – אבל טוב לדעת שביעד הזה, גם הבריאות מכוסה מכל הבחינות. ואם תרצו לחזור צעירים וזוהרים יותר – יש איפה לסדר את זה!

קולינריה בדובאי – עולם שלם בצלחת
מה נאכל היום? בדובאי התשובה יכולה להיות "הכל". בזכות אוכלוסייה מגוונת מכל קצוות תבל, הסצנה הקולינרית בעיר עשירה ומסעירה: ממסעדות רחוב זולות וטעימות, עבור בדוכני פלאפל ושווארמה שמרגישים כמעט בבית, ועד מסעדות שף יוקרתיות עם כוכבי מישלן. נוסיף לכך את הפתיחות לאחרונה לאוכל כשר – וקיבלנו יעד נהדר לגרגרנים (כולל שומרי כשרות). בואו נעבור על כמה המלצות מכל הסוגים: כשר ורגיל, עממי ויוקרתי, מקומי ובינלאומי.

מסעדות כשרות בדובאי – חדשות טובות לשומרי כשרות: כיום פועל מבחר מרשים של מסעדות ובתי קפה כשרים בעיר, בפיקוח הרבנות המקומית (Chabad EAKC). בראשן אפשר לציין את Armani/Kaf – מסעדת הגורמה הכשרה במלון ארמני (בורג' ח'ליפה), המציעה תפריט בשרים יוקרתי בסגנון צרפתי-ים תיכוני, בניצוח שף ישראלי. הארוחה שם אינה זולה, אך החוויה ייחודית – מסעדת כשרות ראשונה במלון 5★ בדובאי.

לצד זאת, התפתחה סצנה כשרה תוססת יותר ביום-יום:

בנוסף, מספר מלונות מציעים ארוחות בוקר כשרות לכלל האורחים: הילטון אל הבטור סיטי כאמור – שם ארוחת הבוקר הכשרה המפוארת עולה ~150 דירהם לאדם (יש להזמין מראש, ואף אורחים מבחוץ יכולים לבוא. גם מלון Address Marina התחיל עם מזנון כשר קטן בשבתות, ומלון Kempinski Mall of Emirates. יש גם סופרמרקט כשר קטן ("רימון") שמוכר מוצרים ישראליים וארוזים, עבור מי שרוצה לבשל בדירה. ובסופי שבוע, בית חב"ד מארגן סעודות שבת ציבוריות (בתשלום סימלי) לכל דכפין – הזדמנות נפלאה לאווירה יהודית ביתית באמצע גורדי השחקים.

חשוב: רוב המסעדות הכשרות בהשגחת הרב דוכמן הן למהדרין (בשר חלק, חלב ישראל וכו'). אז שומרי הכשרות ממש לא רעבים היום בדובאי, בניגוד לעבר. עם זאת, מומלץ להזמין מקום מראש, בעיקר בערבי שישי.

מטבח אמירתי ומזרח-תיכוני – לטובת אלו שרוצים לטעום את הטעם המקומי (שאינו כשר, לרוב בשל שילוב בשר-חלב או מאכלי ים), הנה כמה הצעות:

מסעדות שף יוקרה – הזכרנו כבר כמה בשולי פרקים קודמים, אבל נסכם כמה שמות בולטים לאוהבי הקולינריה העילית (ללא קשר לכשרות):

אוכל רחוב ופודטראקס – דובאי מנסה לעודד סצנת אוכל רחוב יותר ויותר. בקיץ זו בעיה (חום כבד), אבל בחורף מתקיימים אירועי פוד-טרק. למשל, מתחם Last Exit (ביציאות מהעיר לכיוון אבו דאבי) שבו עשרות משאיות אוכל בסגנון אמריקאי – המבורגרים, טאקו, מילקשייקים – כיף לעצור שם בדרכים. גם ב-Kite Beach יש פודטרקס קבועים (המבורגר Salt מפורסם שם). אזורים כמו Al Seef לאורך הנחל שוחזרו בסגנון ישן ומלאים דוכני אוכל בדואים, קליות וממתקים.

אלכוהול וחיי לילה – חשוב לדעת: אלכוהול מוגש באופן חופשי במסעדות ובברים שיש להם רישיון (כמעט כל מלון 4-5★ מכיל מספר מסעדות וברים עם אלכוהול). המחירים גבוהים (כוס יין ב-40-50 ש"ח, בירה 30-40 ש"ח לפחות), עקב מס כבד על אלכוהול. יש "שעות שמחות" בשפע – 1+1 בפאבים בשעות מוקדמות. מועדונים מפוארים כמו White, Base, Billionaire Mansion מושכים סלבס ודי-ג'ייז עולמיים. לישראלים – מועדון "Capella" מארח לעיתים ליינים של מוזיקה ישראלית ומזרחית (כולל הופעות של עומר אדם וכד'). זכרו שלפי החוק, שתייה מותרת רק במקומות מורשים – אסור לשתות משקה חריף סתם ברחוב או בחוף ציבורי, זה עלול לגרור קנס כבד.

טיפים קולינריים:

דובאי מעניקה סיור קולינרי עולמי: ביום אחד אפשר לאכול פאראטה הודי בבוקר, שווארמה לצהריים, סושי כשר כחטיף, וסטייק ווגיו צרפתי לארוחת ערב. ובקינוח – למה לא לקפוץ לקונדיטוריה אוסטרית בקניון? הכול בהישג יד. עבור הישראלים, ההיצע החדש של אוכל כשר בדובאי הוא פשוט מהפכה – מאפשר לטייל בראש שקט וליהנות ממנעמי המקום בלי לדאוג.

טיפים חשובים – כדי שהחלום לא יהפוך לדרמה
נסכם עם כמה עצות סופר-חשובות למטייל הישראלי בדובאי. העיר אולי זוהרת וליברלית על פני השטח, אבל אסור לשכוח שאנו אורחים במדינה בעלת חוקים ותרבות משלה. אי ידיעת הכללים לא פוטרת מאחריות – וכדי שלא תקלקלו לעצמכם את החופשה בקנס או חלילה במעצר, כדאי להקפיד על הדגשים הבאים:

כבדו את החוק והמנהגים המקומיים – חוקי דובאי לעיתים נוקשים יותר ממה שאנחנו רגילים במערב. למשל, התנהגות בציבור: גילויי חיבה מוגזמים בפומבי אסורים. זוג נשוי יכול להחזיק ידיים, אבל נשיקה או חיבוק מתמשך ברחוב עלולים להיחשב פגיעה בצניעות הציבור. על פי החוק, יחסים אינטימיים מחוץ לנישואים אינם מותרים – לא שמישהו עוקב אחריכם, אבל לינה בחדר מלון משותף לזוג לא נשוי הותרה רשמית רק לאחרונה. כיום אין אכיפה על זה לתיירים, אך שימו לב לא להצהיר בגלוי על כך אם נשאלתם (אפשר תמיד להגיד "אשתי/בעלי" בלי שאיש יבדוק תעודה).

לגבי קהילת הלהט"ב – לצערנו, החוק באמירויות עדיין מגדיר יחסים הומוסקסואליים כעבירה. בפועל, תיירים גאים מבקרים בחופשיות (יש אפילו סצנת חיי לילה גאה מחתרתית), אך חשוב לא להפגין פומבית סימני זוגיות חד-מינית. מגיעים כ"חברים" ותו לא – זו המלצה גורפת למען ביטחונכם, כי החוק "שם מחוץ לתחום את הלהטבים.

בנוסף: אל תקללו או תתפרעו בציבור – צעקות, קללות, "אצבע משולשת" וכדומה יכולים להביא למעצר! היו מקרים שתיירים נעצרו כי התווכחו קולנית עם פקיד. תשמרו על שקט וכבוד. גם צילום אנשים ללא רשות – בפרט נשים מקומיות – אסור בהחלט.

לבוש צנוע במקומות ציבוריים – בדובאי אמנם רואים תיירות בביקיני בחוף, וזה מקובל בחופים ובבריכות. אך ברחוב ובקניון יש קוד לא רשמי: גברים ונשים – לכסות כתפיים וברכיים לפחות. כלומר, לא להסתובב בקניון בגופייה ובגדי ים. זה כתוב גם בשלטים בכניסה למול (אם כי לא תמיד אוכפים, מתוך נימוס). באתרי דת (כמו מסגד שייח' זאיד באבו דאבי), הקפדה יתרה – נשים צריכות לכסות ראש, ידיים ורגליים (אפשר לשאול גלימה בכניסה), גברים במכנס ארוך.

אלכוהול וסמים – חובה להיזהר. אלכוהול – מותר ללא מוסלמים במקומות המורשים (ברים, מסעדות, מלונות). אבל אסור לשתות ברחוב או להיות בגילופין בציבור. אם שוטר יראה אדם שיכור ברחוב – הוא עלול לעצור אותו ולקנוס. לכן, הגבילו את השתייה וממילא סעו במונית/תחבורה לאחר בילוי. סמים – אפס סובלנות. אפילו כמויות זעירות של סם לא חוקי (קנאביס, חשיש וכו') עלולים לגרור עונשים כבדים עד מאסר בפועל לשנים.

אל תעזו לנסות להכניס איתכם סמים (כן, אפילו עוגיית קנאביס נשארת מהולנד – לא. יש כלבים במכס). וכמובן אל תחפשו את זה שם. תרופות מרשם מסוימות גם דורשות אישור – אם יש לכם תרופה נרקוטית (ריטלין, מורפין וכו'), הצטיידו במרשם באנגלית למקרה הצורך.

תחבורה ונהיגה – חוקי התנועה נאכפים על ידי מצלמות. אל תנסו "לגנוב" במהירות – הקנסות גבוהים (300-3,000 דירהם על מהירות מופרזת. חגורות בטיחות חובה. דיבור בסלולרי ללא דיבורית – אסור. נהיגה בשכרות – אסורה לגמרי (0% אלכוהול מותר בדם, עונש חמור). חניה במקום אסור – קנסות 200-1000 דירהם. במטרו: שימו לב לכללים – אסור לאכול ולשתות ברכבת וגם לא בתחנות (קנס 100 דירהם על אכילה/שתייה, כולל מס), אסור לשים רגליים על המושבים, ואסור לנסוע בקרון הנשים אם אתה גבר (להפך מותר – נשים יכולות לבחור).

צניעות דיגיטלית – היזהרו ברשתות החברתיות: לעולם אל תשמיצו את השלטון המקומי, אפילו לא בבדיחה. גם לא את בני בריתם. היו מקרים שאנשים נעצרו על פוסט בפייסבוק שהעליב את איחוד האמירויות. כמו כן, הימנעו מלפרסם תמונות של אנשים מקומיים ללא רשותם. בנוסף, אתרי אינטרנט ותכנים למבוגרים חסומים שם – אל תנסו לפרוץ זאת, זה עלול להיות מתועד. ובכלל, מה שלא הייתם עושים מול שוטר – אל תעשו אונליין, כי חוק הסייבר חמור.

מזג אוויר – בימי הקיץ (מאי-ספטמבר) חם ולח קיצוני (40-50°C). הימנעו מפעילות בחוץ בשעות שיא החום, שתו המון מים (בקניונים מחלקים לפעמים בחינם). בחורף הערבים נעימים ואף קרירים – סווטשירט קל מספיק.

חיסכון כספי – מלבד הטיפים בסעיף השופינג, עוד עצות: שימוש בתחבורה ציבורית (מטרו, חשמלית, אוטובוס) זול מאוד – קנו כרטיס "NOL" נטען וסעו בנוחות במקום מוניות יקרות. אם אתם כמה אנשים – Uber/Careem משתלם (וממוזג עד היעד). אכלו איפה שהמקומיים אוכלים – במסעדות הודיות/לבנוניות קטנות אפשר לשבוע ב-30-40 ש"ח לאדם, במקום 150 ש"ח במסעדה תיירותית. מים – קנו בסופרמרקטים בכמות, לא בבקבוק בודד במלון (המלון יגבה 10 ש"ח, בסופר זה 1 ש"ח).

כספים – המטבע הוא דירהם אמירתי (AED). הערך די דומה לשקל (1 דירהם ≈ 1.05 ש"ח), מה שמקל לחשב. אפשר למשוך מכספומטים מקומיים (לפעמים עמלה ~5-10 דירהם). כרטיסי אשראי מתקבלים בכל מקום, אפילו למוניות אפשר לשלם אשראי. טיפ בישראל: אין צורך לקנות דירהם בארץ – השער בישראל יקר. עדיף למשוך שם או לשלם באשראי (המרה לשקל לפי ויזה/Mastercard).

התנהגות כלליתכבוד היא מילת המפתח. היו מנומסים עם כולם – מקומי, מהגר עבודה או תייר. "סבלנות" – לפעמים דברים עובדים לאט, קבלו זאת. למשל, צ'ק-אין במלון עשוי לקחת 15 דקות של מילוי פרטים… חייכו, אתם בחופשה. אנגלית – רובם מדברים טובה. אם לא מבינים – נסו לפשט ולדבר לאט.

זמני תפילה – ברחבי העיר נשמעות קריאות לתפילה 5 פעמים ביום ממסגדים. שימו לב שבשישי בצהריים מקומות מסוימים (שווקים ממשלתיים) נסגרים לשעת התפילה. שישי-שבת הם סוף השבוע הרשמי שם, אך מאז 2022 רוב המגזר העסקי עבר לסופ"ש מערבי, כך שראשון הוא יום עבודה רגיל.

עונת הרמדאן – אם הנסיעה חלה במהלך חודש רמדאן (התאריך משתנה – ב-2025 זה ינואר-פברואר), יש כמה שינויים: ביום הצום אין אכילה, שתייה ועישון בפומבי. *אסור לתיירים לאכול ולשתות גלוי ברחוב בשעות היום ברמדאן, מתוך כבוד לצמים. מסעדות רבות סגורות עד הערב, והפתוחות מצניעות וילון על החלונות. מלונות מגישים אוכל בחדרי אוכל סגורים לתיירים. לאחר השקיעה – העיר מתעוררת, סעודות "איפטאר" גדולות וקניות עד שעות מאוחרות. גם אין מוזיקה רועשת או אירועי בידור במשך היום, וחיי הלילה סגורים. מצד שני, זו חוויה תרבותית מיוחדת, ובערב יש אווירת חג. רק תהיו מודעים ותכבדו – אל תלכו עם בקבוק מים ברחוב בצהריים, זה יעליב מקומיים.

קנסות ועונשים – כדי לסבר את האוזן: קנס על עבירת צניעות יכול להגיע ל-2,000-3,000 דירהם בקלות. במקרים חמורים – יש גם מאסר וגירוש. כמובן שזה נדיר לתיירים, כי הרשויות לא רוצות לפגוע בתיירות, אבל הן גם לא יעלימו עין מעבירות בוטות. לכן באמת, אל תנסו את הגבולות השליליים. שמרו אותם לחוויות החיוביות 🙂.

לסיכום סעיף הטיפים, ננסח זאת כך: דובאי היא יעד בטוח, נוח ומסביר פנים – כל עוד תכבדו אותה בחזרה. רבבות ישראלים כבר טיילו בה בהנאה גדולה, ללא שום תקרית. האמירתים רגילים לתרבויות מכל העולם וסובלניים, אבל מצפים גם שלנו יהיו קווים אדומים. אז תשמרו על החוק, תחייכו ותהנו – ותנו לעיר להדהים אתכם בלי דאגות מיותרות.


מילה אחרונה: דובאי של 2025 היא הרבה יותר ממה שהייתה – עיר שמחבקת את המבקרים מישראל בפתיחות ובסקרנות, ומציעה לנו כישראלים גשר לעולם חדש של חוויות. מטיסה ישירה בשמי ערב ועד סעודה כשרה למרגלות הבורג' ח'ליפה, מדהים כמה השתנה בשנים בודדות. בחופשה בדובאי תוכלו להרגיש על גג העולם – תרתי משמע – ולחזור עמוסי חוויות, קניות, וטעם של עוד. אז בין אם אתם מחפשים ריגושים, מנוחה, עסקים או הרפתקה משפחתית, דובאי ממתינה לכם נוצצת מתמיד. טיסה נעימה, ותבלו! 🌆✈️

 

error: Content is protected !!