דובאי ידועה כעיר מודרנית, זוהרת ומתקדמת, אך חשוב לזכור כי היא חלק מאיחוד האמירויות הערביות וכפופה לחוקים נוקשים המשלבים מסורת איסלאמית עם מערכת משפטית מודרנית. ישנם דברים רבים שאסור לעשות בדובאי, לעיתים כאלה שנראים שגרתיים לחלוטין עבור תייר או איש עסקים מערבי, משום שהם עלולים להפר את החוק המקומי או את הנורמות התרבותיות. מדריך זה יסכם בהרחבה את הכללים, חוקי ההתנהגות (Codes of Conduct) והאיסורים המרכזיים בדובאי, תוך התייחסות לתיירים, למבקרים עסקיים, למשקיעים זרים (כולל ישראלים) ואף לסוגיות פליליות. נדגים מקרים אמיתיים, נביא חוקים רלוונטיים ונשלב מונחים באנגלית ובערבית (مثال: “אסלאם”, Islam, “חוק שריעה”, Sharia Law, ברכת שלום מסורתית “السلام عليكم”, السلام عليكم). נעמוד גם על ההבדלים בין המותר והאסור בדובאי לעומת ישראל, כדי להמחיש עד כמה נורמות היומיום שונות בין שתי המדינות. המטרה היא ליצור תמונה מקיפה ומעודכנת, הן היסטורית והן נכון להיום, של מה לא לעשות בדובאי כדי לכבד את התרבות המקומית ולהימנע מצרות עם החוק.

התנהגות ציבורית: כבוד, שקט ונימוס

אחד ההבדלים הבולטים שישראלים ותיירים מערביים רבים חווים בדובאי הוא החשיבות הרבה של התנהגות מכובדת ושקטה במרחב הציבורי. מה שנחשב נורמלי ברחובות תל אביב עלול להיתפס כגס רוח או אף פלילי בדובאי. להלן דגשים מרכזיים לגבי התנהגות ציבורית בדובאי:

דוגמה להשוואה: התנהגות יומיומית, ישראל מול דובאי

כדי להמחיש עד כמה כללי ההתנהגות הציבורית בדובאי שונים מאלה שרבים מאיתנו רגילים אליהם בארץ, הטבלה הבאה משווה מספר התנהגויות יום-יומיות ומראה מה מקובל בישראל לעומת מה אסור בתכלית בדובאי:

התנהגות בישראל (לרוב מותר/נהוג) בדובאי (אסור/לא מקובל)
לצעוק או להתווכח בקול רם ברחוב נפוץ לראות ויכוחים קולניים; לא עבירה חוקית פוגע בנימוס הציבורי, עלול לגרור אזהרה או התערבות
לקלל בחברת אנשים בציבור לא מנומס אך לא בלתי חוקי; לעיתים קורה מהווה עבירה על חוקי הגינות ציבורית; צפוי לקנס/מעצר
להראות אצבע משולשת בנהיגה גס רוח אך לא פלילי, ייתכן צופר בתגובה "תנועה מגונה" היא עבירה פלילית (עד מאסר וקנס)
לבקר את הממשלה בפומבי או ברשת זכות חופש הביטוי; מקובל לבקר מנהיגים בגלוי ביקורת פומבית על שלטון משפחת המלוכה, פלילי וחמור
לחבק/לנשק בן/בת זוג ברחוב מקובל ונראה תדיר בגנים, בחופים, במקומות בילוי אסור לחלוטין בפומבי; עבירה על חוקי צניעות (עונש: קנס/מעצר)
לשתות אלכוהול במקום ציבורי מותר במידה (למשל בפארק או חוף, בהתאם לחוקי הרשות המקומית) אסור בהחלט; רק בבארים/אזורים מורשים
לעשן סיגריה ברחוב מותר באזורים חיצוניים פתוחים מותר ברחוב, אך לא באזורים עם איסור (חופים מסוימים, קניונים, אסור)
ללבוש גופייה/שורטס בקניון נפוץ בקיץ הישראלי, לרוב ללא עניין מיוחד לא מכובד ועלול להפר קוד לבוש; עלול לגרור בקשה לכסות עור

הטבלה ממחישה דוגמאות בלבד; תמיד יש יוצאי דופן, אך העיקרון הוא שמה שבישראל יתקבל בסובלנות יחסית, בדובאי עלול להיחשב עבירה או לפחות לעורר תרעומת.

חשוב להדגיש: חוקי ההתנהגות הללו נאכפים ברצינות בדובאי. לעיתים תיירים זרים נוטים לחשוב ש"להם זה לא יקרה" או שהרשויות יתחשבו בהם, זו טעות. הרשויות באמירויות לא יהססו לעצור או להעניש גם זרים המבקרים במדינה, אם אלו יפרו את הכללים. משרד החוץ הבריטי אף פרסם נתונים כי דובאי היא בין המקומות המובילים בעולם במעצרי אזרחים בריטיים בחו"ל, עם מאות מקרים בשנה, רבים מהם בשל התנהגות לא נאותה או הפרת חוקים מקומיים. המסר ברור: בדובאי מצופה מהמבקר לנהוג בכבוד, באיפוק ובנימוס תמיד.

לבוש וצניעות: קוד הלבוש המחמיר בדובאי

דובאי היא יעד מודרני וליברלי יחסית במפרץ, אך היא שומרת על קוד לבוש צנוע בהתאם לערכים התרבותיים והדתיים. מבקרים חייבים להתאים את לבושם לסביבה, אחרת עלולים להיפגע רגשות מקומיים ואף להיות מוכנסים לרשימה שחורה של קניונים או אתרים. הנה הכללים העיקריים בנושא לבוש בדובאי:

טבלת קוד לבוש: מותר מול אסור

להלן טבלה קטנה המסכמת איזה לבוש נחשב מקובל ומכבד בדובאי, לעומת פריטי לבוש שאסורים בפומבי:

קטגוריית לבוש מותר ומקובל אסור/לא מומלץ
גברים חולצות טי-שרט עם שרוולים קצרים, מכנס עד הברך או ארוך; בגדי ספורט צנועים חולצת גופייה (Sleeveless), מכנס קצר מאוד מעל הברכיים; חשיפת חזה בפומבי (ללא חולצה) בקניון/רחוב
נשים חולצה עם שרוול (קצר OK) ללא מחשוף עמוק, חצאית או מכנס המכסים ברכיים; בגד-ים בחוף בלבד גופיות ספגטי, חולצות בטן, מחשופים נדיבים; חצאית מיני, מכנס קצר קצר; בגד-ים מחוץ לחוף; לבוש שקוף או צמוד בצורה פרובוקטיבית
מסרים על הבגד סמלים ניטרליים או מקומיים (למשל חולצה חלקה או מותג רגיל) הדפס/טקסט גס או פוגעני, במיוחד הקשור לדת (למשל קריקטורה של נושא דתי)

כפי שניתן לראות, קוד הלבוש בדובאי דורש התאמה פשוטה של המלתחה: לא לחשוף יותר מדי עור, ולא ללבוש משהו שעלול להעליב. גם אם חם ולח בחוץ, זכרו שבמקומות ממוזגים (כמו בקניונים) נעים, ועדיף לשאת עמכם צעיף, עליונית קלה או שרוול ארוך שתוכלו ללבוש במידת הצורך.

כדאי לדעת שאם מישהו לבוש באופן שנחשב בלתי הולם, ייתכן שיפנו אליו תחילה באופן אדיב, למשל, סדרן בקניון עשוי לבקש מתיירת ללבוש צעיף לכיסוי כתפיים חשופות. אם תצייתו בנימוס, לא צפויה בעיה. אך התעלמות או עימות עלולים להסלים: במקרים קיצוניים, משטרת התיירות יכולה לקנוס את מי שמפר בצורה בוטה את כללי הלבוש. היו אף דיווחים על תיירות שנתפסו במכנסיים קצרים מדי ונקנסו במקום או נלקחו לתחנת משטרה לצורך אזהרה.

לבסוף, נציין שדובאי אכן מודרנית ופלורליסטית, ותראו שם אנשים מכל העולם. ישנם אזורים ליברליים יותר (למשל חוף La Mer בדובאי) בהם מקומיים רגילים לתיירים בבגדי חוף, ולעומת זאת אזורים שמרניים (שכונות מגורים מקומיות, שווקים ישנים) בהם רצוי לנהוג בזהירות יתרה בלבוש. כלל האצבע: כשאתם בספק, תתלבשו צנוע יותר, עדיף להיות צנוע מדי מאשר לחשוף יותר מדי.

גילויי חיבה, זוגיות ומגדר: מה מותר ומה אסור בפומבי

נושא רגיש במיוחד בדובאי הוא יחסים בין אישיים וגילויי חיבה בציבור. מה שבעיני זוג מערבי הוא ביטוי אהבה תמים (כמו נשיקה קלה או חיבוק ברחוב) עלול להיחשב עבירה על "חוקי הצניעות" בדובאי. כמו כן, היחס החוקי והחברתי לנושאי מגדר ולקהילה הגאה שונה בתכלית מבמדינות מערביות. נפרט:

לסיכום סעיף זה: כל מה שקשור לביטויי חיבה, מיניות ומגדר דורש בדובאי גישה שמרנית ביותר. עדיף "להחניק" כל גילוי פומבי של חיבה רומנטית. שמרו זאת לפרטיות חדר המלון. זכרו שבמקרה הטוב תמשכו מבטים נוזפים, ובמקרה הרע, מישהו עשוי לדווח עליכם. דובאי אולי משווקת עצמה כעיר חופשית וכיפית, אך היא לא "סקס והעיר הגדולה". היו מתונים ומודעים לחוקים כדי להימנע ממצבים לא נעימים או פליליים.

אלכוהול, סמים וחומרים אסורים: אפס סובלנות ועונשים כבדים

אלכוהול וסמים הם תחומים עם רגולציה חמורה באיחוד האמירויות, כולל דובאי. בעוד שאלכוהול מותר במסגרות מוגדרות לדNon-Muslims (ללא-מוסלמים), צריכתו מוגבלת מאוד; ובאשר לסמים, הגישה היא אפס סובלנות. סעיף זה יבהיר מה מותר ומה אסור בנוגע למשקאות חריפים, עישון וסמים, וכן חומרים אסורים אחרים שכדאי להכיר (למשל תרופות מרשם מסוימות).

לסיכום הנושא: דובאי מלהיבה עם חיי לילה, פאבים ומסעדות יוקרה, אך הכל מתקיים תחת פיקוח חוקי הדוק. מותר ליהנות מכוסית יין במסעדה מפוארת, אך היציאה מהמקום שיכור ומרעיש עלולה להיגמר בתחנת משטרה. מותר לבלות, אך אין שום סובלנות לשימוש בסמים או אפילו להחזקה אקראית של שרידי סם. עדיף אפילו לא להביא איתכם בגדים שיתכן ויש בהם שרידי מריחואנה (סיפור אמיתי, אדם נעצר כי כלבי המכס הריחו שרידי קנאביס על בגדיו). היו נקיים, תרתי משמע.

עונשים אופייניים על עבירות סמים ואלכוהול

כדי להמחיש את חומרת הענישה, להלן טבלה עם מספר עבירות נפוצות בתחום זה ומה עלול להיות עונשן בדובאי (בהשוואה משוערת לישראל):

עבירה ענישה בדובאי הערות
שתיית אלכוהול בפומבי (שלא במקום מורשה) קנס כבד (מאות עד אלפי דירהם) ולעיתים מעצר לכמה ימים בד"כ שחרור בערבות עם קנס והתנצלות
שכרות ציבורית מעצר מיידי, משפט מהיר; קנס גבוה (אלפי דירהם) ויתכן מאסר 1-3 חוד' + גירוש לאחר שחרור התלוי בחומרת ההפרעה וסוג האדם (זר=גירוש)
נהיגה בשכרות מאסר בפועל (חודשים עד שנה), קנס כבד (עשרות אלפי דירהם), שלילת רישיון, החרמת הרכב, וגירוש סופי העונש המחמיר מתקבל לרוב בפועל
החזקת סם לצריכה עצמית (כמות קטנה) מינ' 3 חודשי מאסר (למשתמש ראשון) או עד 2-4 שנות מאסר; קנס 20-50 אלף דירהם; גירוש המחוקק הקל במעט ב-2022, אך הענישה נותרה כבדה מאוד
הברחת סמים / סחר מאסר כבד (10-20 שנה או מאסר עולם); עונש מוות אפשרי בכמויות גדולות או חזרתיות בפועל לרוב מאסר ארוך, לעיתים חנינה שליט
העלבת הדת או שלטון באלכוהול (נניח השתכרות במהלך רמדאן + קללות) צירוף עבירות: שכרות + פגיעה ברגשי דת = מאסר ממושך (שנים) וקנס עתק; כמעט ודאי גירוש עם סיום ריצוי העונש מקרה קיצון, אך אפשרי על פי חוק

הטבלה להמחשה בלבד; הרשויות שומרות על מרחב שיקול דעת, אך ידוע שמערכת המשפט האמירתית אינה מקלה ראש בעבירות אלו. לדוגמה, תיירת מערבית שהתווכחה בקול רם עם עובד השכרת רכב בזמן שהייתה לכאורה תחת השפעת אלכוהול, הואשמה ב"התנהגות פוגענית" ועמדה בפני עד 2 שנות מאסר, מקרה אמיתי של "הסאסי טראקר" (Tierra Allen).

צנזורה, צילום ומדיה חברתית: פרטיות וכבוד ברשת ובמצלמה

דובאי היא אולי גן עדן לרשתות חברתיות (מי לא ראה את הבלוגריות מצטלמות מול הבורג' חליפה?), אך דווקא בתחום הדיגיטלי והצילום יש מלכודות מסוכנות למבקרים. חוקי הסייבר והפרטיות באמירויות מחמירים, ופעולות תמימות לכאורה כמו צילום סלפי עם מקומיים ברקע או פוסט מתלונן בפייסבוק, עלולות לגרור אישומים פליליים. נתייחס לנקודות החשובות:

נקודה חשובה: במידה ויהיה חשד לעבירה דיגיטלית, הדרכון שלכם עלול להיות מוחרם ואתם תקבלו "צו עיכוב יציאה" עד בירור העניין. כבר קרה שתיירים נקלעו למצב בו אינם יכולים לעזוב את דובאי למשך חודשים בשל תיק חקירה על התבטאות. כך קרה למשל עם אותה "Sassy Trucker" אמריקאית שטענה כי צעקה על סוכן השכרת רכב, הוא הגיש תלונה, והיא נאסרה לעזוב במשך חודשים ארוכים עד ששלמה קנס והוסרה המניעה. כל עוד החקירה תלויה, לא יתנו לכם לטוס הביתה, סיוט לכל הדעות. לכן העדיפו תמיד לא להגיע לשם.

חופש הביטוי בדובאי מוגבל. עדיף לא לפרסם ולא לומר בפומבי או ברשת דברים שליליים, לא על אנשים ולא על רשויות. אם אין לכם משהו חיובי לומר, מוטב לא לומר דבר כל זמן שאתם באמירויות. השתמשו במדיה החברתית לשתף חוויות יפות, תמונות נוף, המלצות, לא לביקורת. אם יש לכם תלונה, טפלו בה ישירות מול הנהלת המקום או בעזרת עורך דין, לא בפוסט זועם. ובוודאי אל תצלמו ואל תעלו שום דבר שעלול להיראות כפוגע בכבוד של מישהו.

כבוד לדת האסלאם: חודש רמדאן, אתיקה דתית ודברים נוספים להימנע מהם

הדת הרשמית של איחוד האמירויות היא האסלאם, והחברה מעניקה חשיבות רבה לכיבוד הדת והמנהגים האיסלאמיים. תיירים אינם חייבים להיות מוסלמים כמובן, אך מצופה מהם לכבד את המסורת האיסלמית בדרכים שונות. ישנן התנהגויות מסוימות, במיוחד בעונות קדושות כמו חודש רמדאן, שחובה להקפיד עליהן. בנוסף, יש איסורים על הטפה דתית של דתות אחרות. נפרט את העיקר:

קודים עסקיים ואתיקה מקצועית: מה אסור (ומאוד לא כדאי) לעשות בעסקים בדובאי

דובאי היא מרכז עסקים בינלאומי המשלב תרבויות מכל העולם. אנשי עסקים (כולל ישראלים רבים לאחר חתימת הסכמי אברהם) פועלים בה מדי יום. הצלחה עסקית בדובאי אינה תלויה רק בתוכן העסקה, אלא גם בהבנת התרבות העסקית המקומית והימנעות מצעדים שיגרמו לכישלון או אף לעבירה על החוק. נסקור כעת "עשה ואל תעשה" בעולם העסקי בדובאי, החל מכללי נימוס בפגישות, דרך קוד לבוש מקצועי, ועד הימנעות ממלכודות חוקיות בתחום הנדל"ן וההשקעות.

כללי ההתנהגות העסקית הללו יסייעו לכם לבנות אמון ויחסים טובים עם השותפים המקומיים. הימנעות מטעויות תרבותיות היא קריטית, כי אף אחד לא יגיד לכם בפנים שנפגע, הם פשוט יחליטו לא לעשות איתכם עסקים. לצערנו, היו דיווחים אחרי תחילת היחסים עם ישראל על אנשי עסקים ישראלים שלא היו רגישים מספיק לנימוס המקומי, למשל, פנו ישר לעניין בעסקה בלי סמול טוק, או התבטאו בסרקזם, והדבר יצר רושם רע. מאידך, חברות ישראליות שהשקיעו בסדנאות אוריינות תרבותית לפני ששלחו נציגים לאמירויות, מדווחות על הצלחה גדולה יותר. כפי שאמר יועץ עסקי בדובאי: "כבד את המסורת, היה מודע לנורמות התרבותיות, ובנה מערכות יחסים אמיתיות, זה חיוני להצלחת העסק שלך באמירויות".

נדל"ן, חוזים והשקעות: מה להימנע ממנו כמשקיע זר בדובאי

שוק הנדל"ן בדובאי וההזדמנויות העסקיות הרבות מושכים משקיעים מכל העולם, ובשנים האחרונות גם מאות ישראלים. אך לצד ההזדמנויות קיימים גם סיכונים ייחודיים והבדלים משפטיים משמעותיים. פרק זה יסקור טעויות נפוצות שזרים עושים בתחום הנדל"ן והעסקים בדובאי ושכדאי להימנע מהן, וכן יציג בקצרה את סביבת החוק העסקית המקומית.

לסיום פרק העסקים, נאמר שהסכמי אברהם פתחו דלת עצומה לשיתוף פעולה בין ישראל ואיחוד האמירויות. אלפי עסקאות נחתמו בהצלחה. על הישראלים רק להבין ש-"כן" אינו תמיד כן מיידי, שצריך להשקיע בבניית אמון אישי, ושחובה לכבד ולהימנע מכל מה שעלול להעליב או להפר חוק.

אם תעשו זאת, תוכלו ליהנות משוק צומח, שותפים נאמנים ואפילו מחברי נפש חדשים. אך אם תתעלמו מהנורמות, דובאי עלולה להפוך ממכרה זהב לסיוט ביורוקרטי או משפטי.

מקרים אמיתיים, לקחים מהשטח

לאורך המאמר שילבנו דוגמאות אמיתיות למקרים שבהם מבקרים זרים הפרו כללים בדובאי ושילמו על כך מחיר. נרכז כאן כמה מהמקרים הבולטים שראוי לזכור, כי הם מלמדים עד כמה חשוב לציית לחוקים וגם עד כמה לפעמים דברים קטנים יכולים להסתבך:

מקרים אלה ורבים אחרים (זוג שנעצר כי בילו לילה יחד לא נשואים, קרה; תייר שהבריח כדורי הרזיה עם חומר אסור, נעצר; בלוגר שצילם פרודיה על עשירי דובאי, נעצר) מלמדים שהחוק בדובאי נאכף בעקביות. מצד שני, יש לציין: מי שנזהר ושומר חוק, ימצא בדובאי מקום בטוח מאוד. העיר מתגמלת התנהגות טובה, למעשה, יש שם הרבה פחות פשע רחוב מאשר בערים מערביות, כי העונשים כה כבדים שמעטים מסתכנים.

לכן, הביטו על הכל גם בחיוב: אם תקפידו על הכללים, קרוב לוודאי שחווייתכם תהיה חיובית, ללא אירועים שליליים. מאות אלפי תיירים (כולל עשרות אלפי ישראלים מדי שנה) נהנים בדובאי בלי להסתבך. המפתח הוא מודעות וכבוד, מודעות לחוקים ולמנהגים, וכבוד לאנשים ולתרבות.

לנהוג בחוכמה ולכבד את דובאי

דובאי משלבת קידמה וחדשנות עם מורשת ומסורת. עבור המבקר הזר, השילוב הזה אומר שצריך לשמור על ראש פתוח אך גם על רגישות תרבותית. במאמר זה סקרנו עשרות דברים שאסור לעשות בדובאי, החל מהתנהגות יומיומית, לבוש, יחסים בין-אישיים, דרך צריכת אלכוהול וסמים, ועד התבטאויות ברשת, כיבוד הדת והלכות עסקיות. המסר המרכזי החוזר הוא: מה שמותר או נסבל אצלנו, לא תמיד מותר שם. חוקים רבים נראים נוקשים, אך הם נובעים מערכים שהחברה באמירויות מבקשת לשמר: כבוד, צניעות, משפחה, דת, וסדר ציבורי.

כדי ליהנות בבטחה מדובאי, הנה כמה טיפים מסכמים בקיצור:

דובאי, ככל הנראה, תמשיך להתפתח ולהשתנות. כבר ראינו שינויים ליברליים מסוימים (חוקים חדשים לגבי זוגות לא נשואים, הקלה בענישת סמים קלים וכו'). אך גם עם רוחות השינוי, ערכי היסוד נותרו איתנים: כיבוד החוק, שמירה על צניעות וכבוד בפומבי, ונוקשות מול עבירות.

מי שיכבד זאת, יהנה מעיר מדהימה, בטוחה ונוצצת, ויעשה עסקים פורחים. מי שלא, עלול למצוא עצמו מול מערכת משפט זרה וקשוחה.

לכן העצה האחרונה היא: היו מודעים, התנהגו באיפוק היכן שצריך, ושמרו על ראש פתוח ללמוד את תרבות המקום. כך תשאירו את הצד הבעייתי של "מה אסור לעשות" רק בתיאוריה, ותוכלו בפועל להתמקד בכל הדברים הנהדרים שמותר וכדאי לעשות בדובאי, ללא תקריות וללא דאגות.

error: Content is protected !!