בית מכתום בערבית: آل مكتوم Āl Maktūm היא משפחת המלוכה השלטת באמירות דובאי, ואחת משש המשפחות השולטות באיחוד האמירויות הערביות.
המשפחה היא ענף של שבט בני יאס (שושלת שהמשפחה חולקת עם שושלת אל-נהיאן של אבו דאבי, שהיא ענף של חלק אל בו פלאסה של בני יאס, פדרציה שבטית שהייתה המעצמה השלטת באמצעות האזור שיוצר כעת את איחוד האמירויות הערביות.
היסטוריה
בשנת 1833 השתלטו על האמירות של דובאי כ-800 מבני שבט בני יאס, בהנהגתם המשותפת של השייח' מקטום בן בוטי ועובייד בן סעיד. לאחר מותו של עובייד בן סעיד מזקנה ב-1836, לקח מכתום בן בוטי את המושכות כשליט יחיד והקים את שושלת אל מקטום באמירות.
שושלת אל מקטום שולטת בדובאי מאז 1833. במסגרת הפדרציה של איחוד האמירויות הערביות, המועצה הפדרלית העליונה מורכבת מהשליטים האישיים של שבע האמירויות. הנשיא וסגן הנשיא נבחרים על ידי המועצה העליונה כל חמש שנים.
אף על פי שאינה רשמית, הנשיאות תורשתית דה-פקטו לשבט אל-נהיאן של אמירות אבו דאבי וראש הממשלה, סגן הנשיא ושר ההגנה פוסט דה-פקטו הוא תורשתי לשבט אל-מקטום של דובאי.
נוכחי 4 בינואר 2006 מוטל בנו של רשיד בן סעיד אל מכתום. השליט הנוכחי של דובאי, סגן נשיא, ראש הממשלה ושר ההגנה של איחוד האמירויות הערביות בית אל מקטום
נכסים
משפחת אל מקטום היא הבעלים של גודולפין, אחד מארוות הסוסים הגזעיים המובילות בעולם.
מחלוקת
בשנת 2001, טענה שייח'ה שמסה בינת מוחמד אל מקטום כי היא נחטפה מרחובות קיימברידג' על ידי אנשיו של אביה השייח' מוחמד בן ראשיד אל מקטום.
שייח'ה לטיפה בינת מוחמד אל מכתום טענה גם כי היא נחטפה מול חופי הודו בהוראת אביה. היא הצהירה כי היא נעצרה תחת משמר משטרתי בדובאי. הפעולות שננקטו נגד הנסיכות נבעו לכאורה מרצון להגן על המוניטין של משפחת אל מקטום.
ב-29 ביוני 2019, The Sun דיווח כי אשתו של שייח' מוחמד, הנסיכה חיה בנט אל חוסיין, ברחה מדובאי והיא בגרמניה מחפשת מקלט מדיני יחד עם ילדיה בנה ובתה. סיבת העזיבה לא הייתה ידועה, למרות שיר שחיבר על פי הדיווחים שליט דובאי הרומז לבגידה. ב-30 ביולי 2019 בבית המשפט העליון, היא הגישה בקשה למשמורת בלעדית על שני ילדיהם, לצו הגנת נישואים כפויים (FMPO), צו אי-הטרדה ואי- החזרה.לדובאי.